West Rangá

Jeg sidder og lader tankerne få frit spil – hvor er jeg privilegeret – tænk, at jeg endnu engang har været ude og opleve et fantastisk fiskeeventyr, denne gang i West Rangá på Island! Da jeg sad i flyet, kiggede jeg rundt på mine fiskekammerater. Jeg fornemmede, at alle sad med samme følelse, som jeg selv. Hvor var det fedt at dele glæden omkring sin passion i livet. Mine tanker blev afbrudt, da flyvemaskinen i samme øjeblik mistede sin jordforbindelse. Kursen var sat mod Island!

Søndag nat ankom vi til West Rangá, og i lodgen lå vores adgangskort til værelserne klar til i receptionen. Jeg var træt efter rejsen, men alligevel var det svært for mig at finde ro, da jeg endelig kom i seng. For hvad kunne jeg forvente af Island?

Da vi landede på Island, var det over midnat, og fra lufthavnen ventede der os en køretur på ca. 90 minutter. Det eneste vi mødte på vejen, var fra lyset fra billygternes skær. Så hvilket syn ventede os da nat blev til dag? Jeg faldt til ro, men vågnede før vækkeuret ringede. Derfra gik der ikke længe før min værelseskammerat og jeg stod med en kop kaffe i hånden og beundrede udsigten. West Rangá og lodgens Homepool lå foran os, da dagens første solstråler ramte os gennem vinduerne.

West Rangá er en af Islands mest kendte lakseelve, og den leverer hvert år mindst 3000 fangede laks. Tilbage i 2008 blev der fanget 14.315 laks! I år er der ikke kommet det antal laks op, som West Rangá ellers er kendt for. Fangsterne i år er blot på ca. 1700 laks. West Rangá er en temmelig stor elv i islandsk skala og fiskes både med enhånds samt 2 håndsstænger. Valget er oftest flydeline og med sinktip.

West Rangá ligger i den sydlige del af Island ca. 90 km øst for Reykjavík. West Rangá har stabil vandføring, og den bliver aldrig lav som vi f.eks. oplever i Norge. Ligeledes bliver den sjældent farvet på grund af regn, hvilket gør at denne fiskedestination kan være det sikre valg. Det som kan drille fiskeriet deroppe for en lystfisker er, at det til gengæld ofte blæser på Island. West Rangá, som hovedsageligt består af sort og gråt vulkansk sand gør, at vadefiskeri ofte er meget let og sikkert.

IMG_3586
Hekla i baggrunden – Øvre West Ranga byder på ørredfiskeri i flotte omgivelser

Hekla, en af landets aktive vulkaner, ligger opstrøms lodgen og ses tydeligt i det ellers så flade landskab, som dette område byder på, når vi kigger ud over landskabet fra lodgen. Hekla er 1491 meter høj, og siden 1970 har Hekla haft udbrud med et regelmæssigt mellemrum på ca. 10 år. Det seneste udbrud var i februar 2000.

Et typisk udbrud fra Hekla starter med et eksplosionsagtig udbrud der varer nogle få timer, derefter fortsætter vulkanen med at lække store mængder lava i op til flere uger. Der er registeret udbrud fra Hekla siden år 1104 og årene frem: 1158, 1206, 1222, 1300, 1341, 1389, 1510, 1597, 1636, 1693, 1766, 1845, 1947, 1970, 1980, 1991 og 2000. Da vi var deroppe i uge 41, var der den ene nat registreret 7 rystelser fra Hekla. Så måske varer det ikke længe før næste udbrud.

Hekla gik i udbrud i 1947 efter 101 års pause. En askesøjle på 27 km rejste sig fra vulkanen, og først i april året efter stoppede lavastrømmen, så der kan være voldsomme kræfter på spil!

IMG_3627
Morgenmad med udsigt ud over Homepool

Efter morgenmaden og en kort briefing var vi alle klar til at indtage West Rangá og vores drømme!

Jeg var sammen med Kenny Frost og Per Gylling taget op og fiske nedenfor Árbæjarfoss, dels for at opleve det flotte vandfald, men selvfølgelig også i håbet om at kunne fange en laks. Michael Bech-Hansen tog derfra bilen og kørte længere opstrøms, for at se om han kunne overliste en, eller flere af de smukke ørreder, som Island også byder på. Det lykkedes Michael flere gange i løbet af ugen at fange disse ørreder.

IMG_3372
Árbæjarfoss en blæsende efterårsdag

Desværre så eller mærkede vi intet til laks på det øvre stykke denne formiddag. Men til gengæld var jeg heldig selv at kroge en af de smukke islandske ørreder. Vi snakkede lidt om, hvor vi så skulle forsøge os mod nogle laks. Vi blev alle hurtigt enige om at forsøge længere nedstrøms for lodgen. Her ligger endnu et vandfald, Ægsissióusfoss, som er et storslået stykke natur med mange besøgende – både lokale og rejsende. Da vi stoppede fiskeriet denne eftermiddag, havde Kenny haft kontakt til laks 2 gange i nogle få sekunder. Turens første laks fangede Torben Smedegaard nede i Homepool, som øvrigt er en af de mest produktive pools i verden. Denne laks blev selvfølgelig fejret om aftenen.

Vi fiskede i tre dage, inden vi skulle rejse hjem igen. Vi vidste godt, at vi skulle kæmpe for hver enkelt fisk der kom på land. Som jeg nævnte tidligere, har det været et anderledes år på West Rangá pga. den manglende opgang. De næste par dage bød heldigvis på flere fisk. Så på trods af det svære fiskeri lykkedes det teamet at fange 11 fisk fordelt mellem laks og ørreder.

Zpey West Ranga3
En del af Zpey teamet samlet. Art Merk gik og fightede laks i Homepool

Men ud over fiskene var det også en stor oplevelse at opleve Island. Det var fascinerende at bevæge sig rundt i et vulkanlandskab, som på nogle måder kunne minde om et månelandskab. Alene dét, at være så tæt på en aktiv vulkan og fiske i dens baghave, var en stor oplevelse for mig!

Du finder yderligere info om West Rangá lodge på deres hjemmeside: www.westranga.is

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *