Udstopning af din næste fisk

Natten er begyndt at blive til dag, solens lys fornemmes fjernt i horisonten, klokken er 04.35.

Endnu et kast bliver lagt til modsatte bred, fluen bevæger sig med god fart mod egen bred, linen løftes, et skridt og samme producere igen. Det er blevet til en del kast, siden fiskeriet startede klokken 22.30.

Løslinen bliver med ét flået ud gennem stangøjerne, i samme sekund mærkes vægten fra fisken og stangen løftes, fast fisk. Trætheden forsvinder med ét, og alt fokus er rettet ned mod fisken. Min fiskemakker denne nat, (Sigfred Madsen) går 100 meter længere nedstrøm. Han kan høre mit råb:”Sigfred…FISK”. Fisken står ved modsatte bred men nu lægges der pres på fisken, og den kommer modvilligt nærmere. Sigfred er nu kommet og står klar med gaffen. Da fisken kommer mod ham, gaffer han den og fisken ligger nu sikkert på land.

Havørreden aflives straks, samtidig med en konstatering af det var en fisk på 1,8 kg. , så efter et par billeder og lykønskning fra Sigfred stopper vi fiskeriet for denne nat.

Sommermorgen ved Karup
Sommermorgen ved Karup

Fangsten af sådan en fisk er ikke usædvanlig for mange, men for mig gav det et smil op til begge ører, samt en glæde der kunne mærkes i hele kroppen. Hjemme på matriklen blev fisken renset og lagt pænt i fryseren til senere brug.

Som tidligere ved gode fangster skulle denne fisk også ”udstoppes”, på min egen måde. Dette er ganske simpelt og til en pris alle kan være med til. Fremgangsmåden er følgende:

 

  1. Hovedet skæres af i et pænt snit bag gællerne (gællerne vippes frem så de ikke beskadiges). Ligeledes kan halen skæres af ved roden i optøet tilstand.
  2. Hovedet sættes fast på et stykke flamingo, således at gællerne spredes op/ud mod flamingoen og sættes fast med knappenåle (mindst synlig hul). Munden på fisken åbnes op i fuld størrelse eller i ønskede størrelse og holdes i denne position med et lille stykke træ eller lignende. Er det halen, skal den bredes ud i fuld vifteform og der sættes knappenåle i for at holde formen under tørring.
  3. Fiskehovedet eller halen skal nu udtørres. Dette gør jeg foran en varmeblæser udenfor, da dette vil lugte noget. Fiskehovedet peger lige mod varmeblæseren med en afstand på ca. 20-30 cm. Under denne proces holder jeg øje med tørringen og flytter varmeblæseren, så den blæser ind fra begge sider, derved udtørres hele fiskens front.
  4. Nu er fisken udtørret og varm foran. Nu mangles bagsiden, så fisken tages af flamingoen og varmeblæseren sættes nu til at blæse ind på bagsiden af fisken. Dette gøres til at alt virker stift og tørt, hellere lidt for meget hvis du er i tvivl.
  5. Genstanden, der blev brugt til at åbne fiskens mund med, skal nu fjernes forsigtigt. Når dette er gjort, skal fisken lige køle af.
  6. Fisken er nu klar til den sidste behandling, her skal der bruges skibslak, en lille pensel og en spand. Først føres der med nål en sytråd igennem den ene gælle på udkanten, denne snor bruges til at holde hovedet med.

Nu er du klar til at give fisken lak, hæl lakken ned over fisken, det overskydende lak render ned i spanden under hovedet. Der pensles over alt på fisken og den hænges til tørre et sted uden insekter osv.

Denne proces gøres 3-4 gange måske mere, men vær sikker på hele hovedet eller halen har fået rigeligt med lak.

Udstopning af fiskehoved
Udstopning af fiskehoved

Nu er fisken ”udstoppet”. For at fuldende dette kan fluen eller blinket, der fangede fisken, sættes i munden igen. Dette giver en fin effekt, og så kan man jo se fangstmetoden.

Nu skal du have lavet et fint skilt med ønskede tekst, dette kan købes til ca. 100 kroner.

Alt dette kan afsluttes med at sætte det op på et stykke træ, der er savet til, så den passer i størrelsen.  Træet kan evt. lakeres med samme skibslak. Sådan et trofæ er ethvert fiskeværelse værdigt!

Udstoppet fiskehaler
Udstoppet fiskehaler

 

ALTERNATIVET er den dyre, men rigtige måde, at kontakte en konservator. Men uanset hvem man vælger, at få konserveret sin fisk ved, er der enkelte ting man skal huske at gøre:

  1. Fisken skal hurtigst muligt efter fangsten indfryses.  Er dette ikke muligt, skal man holde fisken fugtig, f.eks. med våde klæder.
  2. Ved indfrysningen skal man sikre sig, at fisken ligger naturligt og at finnerne ikke bliver beskadiget.
  3. Indfrys fisken i en tætlukket plastikpose, gerne med det våde klæde beskyttende omkring fiskens finner. (Derved undgås frysetørring)
  4. Efter indfrysning tages kontakt til konservatoren for nærmere aftale om den videre behandling.

Priserne ved en konservator svinger ca. mellem 95 kroner og op til 125 kroner pr. cm inkl. moms, når vi snakker havørreder og laks.

KNÆK & BRÆK

Henrik Bønnelykke

One Reply to “Udstopning af din næste fisk”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *