Skjern Å premieren 2019

Laksefeber! – Vinteren igennem har jeg bundet fluer til netop denne dag/sæson, studeret videoklip på Youtube fra Skjern Å samt deltaget i lakseweekend/kursus afholdt af Per Gylling. Jeg har været til foredrag med Torben Smedegaard om spinnefiskeri i åen. Jeg havde forberedt mig på den kommende sæson som dansk laksefisker. Jeg må blot konstatere, at for hver flue, for hver video, og for alle input af Per Gylling, Torben Smedegaard og andre laksefiskere, så kunne tiden op til den 16 april føles som en lang rejse. Dagene op til premieren var alt grej gennemgået op til flere gange, alt var klargjort ned i mindste detalje. Nu skulle jeg bare forsøge at få noget søvn, hvis laksefeberen ellers tillod det.

Dagen før dagen: Mandag den 15 april sidst på eftermiddagen satte jeg kurs mod Skjern Å, nærmere bestemt Zpey Lodgen. Humøret var højt og forventningerne ligeså. Jeg var blevet inviteret på vildt- bålmenu i bålhytten i bedste Nak & Æd stil. Vi var ca. 10 mennesker samlet til dette arrangement som optakt til den kommende sæson.

“Fighten tog ca. 10 minutter, og laksen målte 108 cm og vejede 12,8 kg”, berettede Jens, som denne dag også kunne fejre sin 50 års fødselsdag – sikke en fødselsdags gave!

Laksepremiere: Tirsdag den 16 april var dagen mange laksefiskere havde ventet på – fiskeriet efter laks i de danske vestvendte åer var begyndt. På trods af sen sengetid aftenen forinden, blev vækkeuret sat til kl. 05.00. Denne dag skulle nydes i sin fulde længde. Denne dag bød på masser af hygge med de lystfiskere jeg mødte ved åen, Laksens hus og sidst på dagen til Zvin i Zpey Lodgen. Udstyret med kamera var jeg rundt på flere forskellige pladser langs åen denne dag.

Jens Rasmussen med premiere laks

Dagens første laks blev fanget af Jens Rasmussen. “Jeg var kørt til Gjaldbæk bro, hvor jeg i dagens første solstråler krogede laksen”, fortalte Jens og fremviste med glæde denne flotte laks. Fighten med denne laks, forløb uden de store problemer, og laksen blev håndlandet af en med-fisker. “Fighten tog ca. 10 minutter, og laksen målte 108 cm og vejede 12,8 kg”, berettede Jens, som denne dag også kunne fejre sin 50 års fødselsdag – sikke en fødselsdags gave! Mens vi nød synet af denne flotte laks, kom der meldinger om fangst af en endnu større laks! Meldingen gik på en storlaks på omkring 17 kg!!! Jeg kørte op til Laksens hus, hvor den heldige og dygtige lystfisker sikkert snart ville komme og vise sin fangst. Hvilket syn der mødte mig, sådan en stor laks kan ikke beskrives. Den skal opleves på nært hold – sikke et dyr – en kæmpe laks på hele 120 cm og 17,4 kg.

Martin Møller Andersen med sin drømme laks

Martin Møller Andersen havde kroget denne laks, som tilmed var hans første laks nogensinde. Så endnu et stort tillykke til Martin. Som dagen skred frem kom der flere fisk til indvejning. Kl. 13.00 sluttede dagens indvejning ved Laksens hus, og fangsterne blev beskuet af de mange fremmødte. Dagens største laks som Martin fangede, blev bl.a. belønnet med en stor sten. Denne sten skal lægges i åen og danne en standplads for laksen. Tilmed bliver denne standplads opkaldt efter dagens storfanger.

Laksens Hus

Så blev det endelig tid til at få fisket lidt for mit vedkommende. Det var en stor fornøjelse at svinge fluestangen og sende sende fluen tværs over åen, nu var sæsonen også i gang for mig. Efter ca. 1 times fiskeri ruller jeg ind, for at igen at sætte kurs mod Zpey Lodgen. Her afsluttede jeg dagen med ca. 180 andre lystfiskere. Her blev dagens oplevelser delt, og der blev serveret Zvin med flødekartofler ganske gratis til alle fremmødte.

Hvor var det fedt at prøve det danske laksefiskeri. Man behøver ikke rejse langt væk for at opleve eventyret. Nu håber jeg blot, at jeg kan være heldig at kroge en laks i løbet af sæsonen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *