Marts laks fra Gudenåen

Der er i den seneste tid fanget flere flotte blanke laks i Gudenåen, hvilket har lokket mange håbefulde lystfiskere afsted efter de sølvblanke forårsbebudere.

Rasmus Post Ottesen nupper selv gerne en af de ture efter de tidlige laks, når tiden er til det. I løbet af det tidlige forår var det således blevet til 4 ture, uden at have set eller mærket en laks – både med fluestang, spinner og med reje – men årets femte tur skulle vise sig at være anderledes!

Fridag er en fiskedag

Rasmus var selv taget afsted på fisketur den 30. marts til Gudenåen, da han havde en fridag fra jobbet. Turen gik endnu engang til Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforenings fiskevand.

Status på sæson i marts 2020:

Samlet vægt på i alt 52 vejede laks er: 394,1 kg.

Dette giver en gennemsnitsvægt på: 7,58 kg per laks.

Kilde: Gudenåsammenslutningen
Tilbage i marts 2017 fangede Rasmus denne laks på 6.4 kilo og 88 cm. på reje ved den gamle bro i Gudenåen.

Rasmus har tidligere erfaring med marts laks og nævner, at man ikke behøver at stå alt for tidligt op. Så denne dag valgte han at sove til kl. 9 og efter morgenmaden kørte han mod åen. Da han parkerede bilen lidt før middag holdte der kun én anden bil på en af åens kendte strækninger, som kaldes ”krumkagen”. I dette område er der fanget utallige storlaks, og Rasmus fortæller, at det er en klassisk fiskeplads efter laks.

”Krumkagen” er meget dyb strækning, og da laksen på denne årstid står ved bunden, kunne det være en oplagt plads her i foråret. Rasmus fiskede dog strækningen igennem uden held. Han mødte et par medlemmer fra Fyn og Horsens, de havde heller ikke set eller mærket noget til laksen. De 3 fiskere blev enige om at det fede ved laksefiskeri i foråret er, at pludselig kan der komme laks på pladsen, og så er chancen for at få en laks ret stor. Ulempen er dog, at der er få fisk i åen, så man kan gå mange timer/dage før man rammer laksen.

Idag skulle der fiskes med rejer

Da Rasmus var nået ned til åen mødte han en anden fluefisker. Efter en kort snak om fiskeriet var han klar til at begynde sit fiskeri. Efter at Rasmus havde fisket strækningen igennem valgte han at lave et pladsskifte. På vejen op til bilen mødte han en lystfisker, som fiskede med spinner. Han fortalte at han havde fisket de sidste 18 dage ved åen uden et hug. Han havde heller ikke set skyggen af en fisk. Senere på dagen lykkedes det heldigvis lystfiskeren at fange sin laks. Så selv efter 3000 kast skal du have troen på at det kan lykkes i hvert kast, siger Rasmus.

Rejefiskeri i Gudenåen er en tradition og er yderst effektivt. Det foregår egentligt ligesom ormefiskeri bare med en reje i enden i stedet for en regnorm.

Efter samtalen valgte Rasmus at køre længere opstrøms, og han endte ved et lille kort stræk kaldet ”Den gamle bro”. Dette stræk er omkring 100 meter langt, og her bliver der ikke fisket så ofte. Rasmus fiskede ned over strækket, og pludselig blev reje-tacklet stoppet ude midt åen med et hårdt ryk!

Laksen fik lov at hugge i rejen et par gange, før han gav modhug. Rasmus kunne med det samme mærke, at det var en af de sølvblanke forårsbebudere! Hans puls var med ét steget til 180!

Laksen tog et udløb på ca. 50 meter nedstrøms, og Rasmus måtte følge efter. Efter en tung fight kunne han tage laksen i halen med et fast greb og han fik den kanet sikkert på land. Undervejs fik han selskab af to lokale gutter, som han kender rigtigt godt. ”Det var fedt at kunne dele sådan en oplevelse”, beretter Rasmus med et stort smil.

Der var lykønskninger, og der blev taget et par gode billeder af den smukke laks.

Laksen vejede 6,5 kilo og var 87 cm lang.  Et stort tillykke til Rasmus – sikke en måde at starte lakseåret på i 2020.

Tak til Rasmus for denne  beretning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *